Știri

Proiect pilot

By martie 5, 2014decembrie 29th, 2020No Comments

Între 23 Octombrie şi 25 Noimebrie, în partea de Nord-Est a României, Tacrom Services S.R.L., o filială a C.A.T. GMBH, a efectuat 8 operaţiuni de fracturare hidraulică, asupra unui substrat sărac în zăcăminte şi cu o permeabilitate scăzută, folosind tehnologia Ultra Light Weight Proppant, cu 1.06 g/cm3 S.G..
Operaţiunile au făcut parte dintr-un proiect pilot menit să evalueze aspectele economice ale fracturării unui substrat argilos cu permeabilitate scăzută. Operaţiunile aveau în vedere obţinerea unui strat monomolecular şi o maximizare a conductivităţii în cazul unor concentraţii foarte mici de ULWP ( 0.01 lb/sq ft).

În ciuda preţului ridicat al propantului, costul operaţiunii a fost similar celui pentru operaţiuni unde s-ar fi folosit polimeri încrucişaţi pe bază de apă şi substrat nisipos, deoarece, pentru a obţine aceeaşi conductivitate, se foloseşte o cantitate de ULWP de 8 până la 10 ori mai mică faţă de tratamentul menţionat anterior.

Pe lângă avantajele asociate fracturării hidraulice în general, operaţiunile de acest tip au un impact mai redus asupra rocii colectoare, pompează mai puţine substanţe chimice şi nu sunt restricţionate de reziduurile de polimeri.

Se preconizează o producţie de 2,2 până la 3 ori mai mare faţă de cea iniţială.